Про непереносимість глютену та методи діагностики
Напевно, багато хто стикався з ситуацією, коли після вживання деяких продуктів з’являються неприємні симптоми. Найчастіше це алергічні реакції, які призводять до проблем у роботі шлунково-кишкового тракту.
Непереносимість глютену або целіакія — це непереносимість рослинного білка, який є в хлібобулочних виробах, пиві, соєвому соусі та інших продуктах. Це можна перевірити, зробивши спеціальний експрес-тест.
Як проявляється непереносимість глютену та як її виявити?
Продукти, в яких хоч у невеликій кількості присутній глютен, у людей, які мають його непереносимість, часто спостерігаються такі симптоми:
- діарея;
- здуття;
- втома;
- запори;
- нудота та блювання.
Все це дуже неприємно і може сильно псувати життя. Найкраще рішення – це безглютенова дієта. Причому дотримуватись її в наш час дуже легко – на полицях магазинів величезна кількість безглютенової продукції.
Крім фізичних симптомів, можна спостерігати також психологічні. Тобто людина, яка страждає на целіакію, в періоди загострення поводиться інакше. У пацієнта можуть спостерігатися тривожність, дивні розмови, причому навіть із собою, порушення сну, зміни настрою — після спокійного стану може різко наступити агресія.
Щоб виявити причину, можна зробити на тест на непереносимість глютену. Зробити його дуже просто, але процедуру краще довірити професіоналові. Є деякі тонкощі у використанні даного медичного пристрою:
- для тесту знадобиться кров. Причому матеріал має бути свіжим – не більше чотирьох годин;
- іноді трапляється, що тест показує хибний результат. Це може бути пов’язане з дефіцитом lgA;
- тест не слід проводити дітям до двох років, тому що тести для дітей у цьому віці показують менш точні результати;
- перед тим, як робити тест, не варто відмовлятися у вживанні глютену. Пацієнт повинен дотримуватись свого звичайного харчування, у тому числі і вживати глютенові продукти.
Після проведення тесту не слід вважати результати єдино вірними. Щоб визначити точно, чи є у вас непереносимість глютену, варто обов’язково звернутися до лікаря, який призначить додаткові обстеження.
Захворіти на целіакію може будь-хто, у кого серед родичів теж було це захворювання. Також їй схильні люди з цукровим діабетом, синдромом подразненого кишечника, хронічним активним гепатитом, та багато інших. Є хвороби, які за симптомами дуже схожі на непереносимість глютену, але це може визначити лише лікар.